.

.

niedziela, 12 kwietnia 2015

Dzień Czekolady

Z racji tego, że jestem ogromną miłośniczką czekolady, święto „to” na stałe wpisałam już w swój kalendarz i obchodzę regularnie  Tak wiem, nadmiar słodyczy szkodzi, ale spożywanie czekolady w umiarkowanych ilościach ma pozytywny wpływ na zdrowie. Dodam jeszcze, że moim faworytem jest czekolada gorzka i to taka, która zawiera minimum 65% kakaa. Przy takiej procentowości kakaa, można zacząć się delektować prawdziwym jej smakiem, a nie smakiem cukru. A jak już z czegoś korzystać, to tak w pełni, a nie na pół gwizdka  Oczywiście nie wskazane jest zjadanie tabliczki dziennie, codziennie, w moim przypadku jest to rządek lub maksymalnie dwa rządki. I jeszcze jedna istotna kwestia… większość czekolad zawiera E476 – syntetyczny emulgator i stabilizator (Polirycynooleinian poliglicerolu). Nie będę tu się rozpisywała o szkodliwości tych związków, bo chyba każdy sobie zdaje z tego sprawę. Ja dokonuję świadomego wyboru, czytam etykiety przed zakupem i korzystam tylko z pełnowartościowych produktów!

Pozdrawiam i życzę miłego delektowania się prawdziwym smakiem czekolady
Pollyanna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz