.

.

niedziela, 5 lipca 2015

Ostatnie truskawki

Sezon truskawkowy praktycznie mamy już za sobą, obecnie możemy dostać już ostatnie truskawki, a warto się nimi nacieszyć do samego końca. Truskawki to taki wspaniały owoc, który pod każdą postacią świetnie smakuje, czy surowe, czy przetworzone – zawsze smaczne i zdrowe. Owoc truskawki powstał ze skrzyżowania poziomki wirginijskiej z chilijską, przynależą do rodziny różowatych. Są źródłem witaminy C, A, B1, B2, PP, oraz wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, soli organicznych i pektyn, które oczyszczają jelita z resztek pokarmu, korzystnie wpływając na naturalna florę bakteryjną. Podobnie jak cebula i czosnek – truskawki posiadają w swoim składzie – fitocydy – czyli związki o właściwościach bakteriobójczych.

Truskawki kształtem i kolorem przypominają serce dlatego dawniej były symbolem Venus – bogini miłości.


Pomysły na przetworzenie truskawek: musy, dżemy, marmolady, konfitury, soki, kompoty, koktajle; składnik deserów, ciast, lodów.


Truskawki zawierają składnik likwidujący przebarwienia, wykorzystywane są do produkcji preparatów do opalania jako naturalne blokery promieni UVA i UVB.

Maseczki z truskawek

Cztery maseczki do wyboru według uznania i preferencji:
– 4-5 truskawek + łyżeczka oleju;
– 4-5 truskawek + łyżeczka jogurtu naturalnego;
– 4-5 truskawek + łyżeczka soku z cytryny;
– 4-5 truskawek + łyżeczka miodu;
Składniki wymieszać, rozprowadzić na twarz, szyje i dekolt, pozostawić na 10-15 min, spłukać ciepłą wodą.
W medycynie dawnej stosowano napar z liści truskawek, przy niedokrwistości, kamicy żółciowej, szkorbucie i anemii.
Przyjemności z korzystania z truskawek w każdej postaci!
Pollyanna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz